You are currently viewing “Είμαστε εδώ να σας απαντήσουμε ό,τι απορία έχετε”

“Είμαστε εδώ να σας απαντήσουμε ό,τι απορία έχετε”

Ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε τα “μυστικά μας”! Απαντάμε στις πιό συχνές ερωτήσεις σας, με ύφος νοσταλγικό γεμάτο μεράκι και αγάπη.

 

Ο λόγος για την Κυριακή και την επιχείρησή της Borse.gr που με θέμα χειροποίητες δημιουργίες που αφορούν κυρίως τις γυναικείες τσάντες.

 

Τι σημαίνει η επωνυμία Borse.gr, πώς έμαθε να χειρίζεται τον αργαλειό και γιατί προτιμάει αυτόν για τις δημιουργίες της; Σε αυτά και άλλα πολλά μας απαντάει η Κυριακή. Πάμε να τη γνωρίσουμε!

 

Κυριακή Καλλιγέρου

 

Έχω δώσει λόγο τιμής στις γυναίκες, πως όταν αντικρίζουν μια δημιουργία μου θέλω να βλέπω τον ενθουσιασμό στα μάτια τους

 

 

Τι σημαίνει “Borse”;

Μιας και τα παλιά χρόνια ζούσαν πολλοί Ιταλοί στο νησί μας, το άκουσμα της Ιταλικής γλώσσας μας προκαλεί νοσταλγία, καθώς έχουμε και ιταλικές ρίζες. Borse σημαίνει στα ιταλικά τσάντες.

 

Γιατί αργαλειό; Πως προέκυψε ο αργαλειός;

Αργαλειός γιατί έτσι έμαθα μεγαλώνοντας. Ο αργαλειός που έχω και συντηρώ είναι κατασκευασμένος το 1910 για την προγιαγιά μου. Πάμε τρείς γενιές πίσω.

 

Να υποθέσω την τέχνη στην έμαθε η μαμά;

Θυμάμαι από μικρό παιδί να είμαι μαζί με την γιαγιά μου επάνω στον αργαλειό, εκείνη να υφαίνει και εγώ να παίζω και να της κάνω παρέα. Με έμαθε η μαμά και η γιαγιά.

 

Τι σε εμπνέει να φτιάξεις μια δημιουργία ;

Λόγω του ότι μένω με την οικογένεια μου στα Κύθηρα, μια βόλτα στην θάλασσα με εμπνέει και μου ανοίγει τους ορίζοντες και το μυαλό.

 

Είναι δύσκολη τέχνη; Αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην δημιουργία των προϊόντων σου;

Θα ομολογήσω πως είναι σχετικά δύσκολη τέχνη και κάποιες φορές κάποια σχέδια είναι δύσκολο να τα αποτυπώσουμε επάνω στο υφάδι, αλλά με επιμονή και αγάπη τα καταφέρνουμε.

 

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στον αργαλειό;

Όλη μου την ζωή! Ώρες ατελείωτες στο εργαστήριο για να ετοιμάσω τα προϊόντα μου και να προσπαθήσω να αποτυπώσω τον παλμό της εποχής πάνω στο υφάδι. Έχω δώσει λόγο τιμής στις γυναίκες, πως όταν αντικρίζουν μια δημιουργία μου θέλω να βλέπω τον ενθουσιασμό στα μάτια τους.

 

Ποιά είναι η βάση κάθε δημιουργίας σου;

Ξεκινάμε με το στημόνι που χωρίς αυτό δεν δένει καμία δημιουργία και από εκεί και πέρα αναλόγως τι θέλω να φτιάξω θα χρησιμοποιήσω και το ανάλογο υλικό. Κομμάτια δέρματος βαμμένα σε όλα τα χρώματα για να φτιάξω φακέλους τσάντες. Νήματα Βαμβακερά για να φτιάξω τσάντες και κουρελούδες και μαλλί πρόβειο που μας δίνουν οι παραγωγοί και εμείς το επεξεργαζόμαστε και το φτιάχνουμε είτε χαλιά είτε τσαντάκια.

 

Έχει διαφορές ο αργαλειός από τότε μέχρι σήμερα; Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια;

Έχω κρατήσει ακριβώς τον αργαλειό που μου έδωσε η γιαγιά μου, δεν έχω αλλάξει τίποτα, ούτε από υλικά ούτε στον τρόπο που υφαίνω. Μέσα στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκε η υφαντική, δημιουργήθηκαν ηλεκτρικοί αργαλειοί αλλά εγώ έχω κρατήσει την τέχνη όπως την βρήκα.

 

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι μοναχική ή παρεΐστικη όπως παλιά;

Είναι και μοναχική είναι και πιο παρεΐστικη κάποιες φορές. Τα καλοκαίρια παραδίδω δωρεάν μαθήματα υφαντικής στους τουρίστες όλων των εθνικοτήτων που επισκέπτονται το νησί (Ιταλούς, Γάλλους ,Τσέχους, Αυστραλούς κτλ.) και τον χειμώνα στο εργαστήριο μας επισκέπτονται τα σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι και τα νήπια και τους μαθαίνουμε τη τέχνη της υφαντικής.

 

Ποιός είναι ο στόχος σου τα επόμενα χρόνια Κυριακή;

Να μην χαθεί αυτή η τέχνη. Ζούσαν οικογένειες από τον αργαλειό,οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν από εσώρουχα μέχρι χαλιά για να ζεστάνουν το σπίτι τους. Θέλω να τιμήσω τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Θα ήταν όμορφο να μάθουν όλοι για μια από τις πιο αρχαίες τέχνες: την υφαντική!

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Jean Tuttle

    I am doing genealogy research on a Nicholas Carlon who says he was born in Greece in 1898. His World War I Registeration Card shows Place of Birth as (Bosre, Bosa or Boso) Greece. Can’t tell exactly what the spelling is. You say the island has a lot of Italians and that Bosre means Bags in Italian. Was there a town or village named Bosre, Bosa or Boso. Any help would be appreciated.

Αφήστε μια απάντηση

18 + twelve =